Нямаме ограничения върху финансирането.Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на

...
Нямаме ограничения върху финансирането.Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на
Коментари Харесай

Войната на Русия отслабва икономическата ѝ стабилност у дома

" Нямаме ограничавания върху финансирането ".

Това обяви президентът на Русия Владимир Путин на среща на висшето военно управление през декември 2022 година

" Страната, държавното управление ще предоставят всичко, което армията изиска ".

Осемнадесет месеца след началото на войната в Украйна Путин наподобява като че ли съблюдава това заричане. Но той го прави от ден на ден за сметка на друга, негласна договореност с съветския народ: да поддържа икономическата непоклатимост вкъщи, показва Си Ен Ен.

Няколко седмици преди срещата през декември Путин подписа закон за бюджета, който планува 4,98 трилиона рубли (52 милиарда долара) за " национална защита "  през 2023 година - малко повече от разноските през миналата година. Но съгласно държавен документ, с който Ройтерс се срещна по-рано този месец, тази прогноза към този момент е удвоена до 9,7 трилиона рубли (101 милиарда долара). Сумата е съвсем три пъти повече от това, което Русия похарчи за защита през 2021 година, преди нашествието си в Украйна през февруари 2022 година

Нещо повече - Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира пресмята, че в графата " национална защита "  са описвани единствено към три четвърти от общите военни разноски.

Ричард Конъли, експерт по съветската стопанска система в Кралския институт на обединените служби за проучвания на защитата и сигурността, също допуска, че военните разноски тази година ще надвишават 100 милиарда $. Той добави, че преди войната Русия нормално е отделяла към 3-4% от годишния си Брутният вътрешен продукт за защита, само че в този момент може да доближи някъде сред 8% и 10%.

Ако се вземе поради цената на стоките и услугите в Русия, еквивалентната сума в доларово изражение за 2023 година наподобява даже по-висока, евентуално по-близо до 300 милиарда $, пресмята Янис Клуге, старши помощник в Германския институт за интернационалните въпроси и въпроси на сигурността.

Финансирането на войната към този момент има висока икономическа цена. Бюджетният недостиг на Русия внезапно се увеличи от началото на спора, защото приходите от износа на нефт и газ бяха ударени от западните наказания и огромните отстъпки за останалите купувачи. Приходите от петролния и газовия бранш са 41% по-ниски през интервала януари до юли, в сравнение с през същия интервал на 2022 година Това значи, че Москва би трябвало да вземе повече заеми. Държавният дълг, който сега е 14,9% от Брутният вътрешен продукт, се чака да нарасне.

" Ще усилваме дълга си, това е неизбежно. Ще би трябвало да го създадем, тъй като разноските нарастват ", сподели заместник-министърът на финансите Ирина Окладникова предишния месец.

Планът е да останем в границите на " безвредната граница "  от 20% от Брутният вътрешен продукт, добави тя. (Русия към момента е една от минимум задлъжнелите страни в света, частично с помощта на облагите си от сила и други първични материали.)

Износът на Русия към момента е по-голям от цената на вноса, макар увеличението на военните разноски. Но този остатък спадна с 85% през първата половина на годината в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, довеждайки страната рисково покрай недостиг.

Държавите с подобен недостиг нормално разчитат на приток на непознат капитал. Но за Русия това е по-трудно поради глобите, сподели пред Си Ен Ен Лиъм Пийч, старши икономист за разрастващите се пазари в " Капитал Икономикс ".

" Русия не може да взема заеми от чужбина, тя е изключена от западните финансови пазари ", посочи той.

Освен това Москва не може да употребява огромния дял от валутните запаси на своята централна банка, които са замразени на Запад. 

Бързо изчезващият остатък е съдействал за обезценяването на рублата по данни на Руската централна банка. Валутата е изгубила повече от 30% от цената си през 2023 година, спадайки до над 100 рубли за долар по-рано през август.

Рублата може и още да пада, твърди Клуге пред Си Ен Ен.

" Последното нещо, което те (правителството) искат, е руснаците да изгубят доверието в съветската валута и по-късно в един миг може би да стартират да обменят всички рубли в задгранична валута, тъй като тогава ще се образува циничен кръг. И това в действителност може да сътвори някакъв тип валутна рецесия в Русия ", сподели той.

По-слабата рубла води до повишаване на цените, заяви Руската централна банка на 15 август, когато повиши главния си лихвен процент с 3,5 процентни пункта до 12%. Политиците обявиха, че решението – взето ден откакто рублата достигна 17-месечно дъно по отношение на $ – е " ориентирано към ограничение на рисковете за ценовата непоклатимост ".

Годишната инфлация на потребителските цени доближи 4,3% през юли, надхвърляйки задачата на централната банка от 4%. Може да са нужни повече покачвания на лихвените проценти или даже наново въвеждане на надзор, ориентиран към задържането на доларите в Русия, макар че е евентуално това да забави икономическия напредък.

Нарастващите военни разноски, въпреки това, подтикват промишленото произвеждане на Русия, а с него и Брутният вътрешен продукт. Миналия месец Международният валутен фонд повиши прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната тази година до 1,5% спрямо 0,7%, планувани през април.

" Това обаче не е типът напредък, на който би трябвало да се радваме ", означи Александра Суслина, самостоятелна икономистка, която напусна Русия малко след началото на инвазията. " Ако произвеждате танк, това, несъмнено, има огромен принос за формалния напредък на Брутният вътрешен продукт. Но този танк няма да оре поля... няма да ви помогне да образовате хората или да ги лекувате. Това не е тласък за по-дългосрочно развиване ", изясни тя пред Си Ен Ен.
Трудни избори
Икономистите признават, че стопанската система на Русия се показва по-добре от предстоящото. Суслина твърди, че обичайна устойчивост на съветския народ е служила като " спомагателен запас ".

" Съветското завещание научи хората да живеят в беднотия, да не разчитат на нищо. И те са подготвени да останат дълго време в този режим на оцеляване ".

Александра Прокопенко, задграничен академик в Евразийския център " Карнеги Русия " в Берлин, добави, че съветските политици и предприемачи също умеят да посрещат рецесии.

Но напрежението върху стопанската система се ускорява. Въпреки че цените на петрола се повишиха от края на юни, те към момента са надалеч под върховете от предходната година, което оказа помощ на Москва да преодолее въздействието на глобите. Приходите от експорт на нефт през юли са били с 4,1 милиарда $ по-ниски, в сравнение с преди година, според оценки на Международната организация по енергетика.

" Русия е в състояние, в което просто не може да живее с доста по-ниска цена на петрола. Макроикономическата непоклатимост зависи от това цените на петрола да останат на настоящите равнища ", настоява Пийч от " Капитал Икономикс ".

Според Прокопенко Русия би могла да финансира войната още към година. Но в случай че тя се проточи, държавното управление ще би трябвало да направи " сложни избори ".

" Компромисите ще бъдат, че те ще би трябвало да покачат налозите или да понижат разноските за инфраструктура, като построяването на пътищата и поддръжката на мостовете, тъй като военните разноски ще изискват от ден на ден и повече от бюджета ", сподели тя пред Си Ен Ен.

Пийч се съгласява и добавя, че в близко бъдеще Русия ще би трябвало да запълни бюджетния си недостиг и може да увеличи налозите върху най-печелившите браншове на стопанската система.

" Най-големите съветски компании ще стават все по-подвластни на ръководещите. Цената на по-голямото държавно присъединяване, изолацията от Запада и продължаващия ангажимент към военните цели ще докара до понижаване на растежа и на виталния стандарт на Русия ", предвижда той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР